Skip to main content

Hallo! Mijn naam is Ronald de Jong, ik ben de oprichter van het haarcosmeticamerk OilOVR. Mijn hele carrière ben ik al werkzaam in de kappersbranche waarvan de laatste 31 jaar als zelfstandig kapper in Amsterdam, SCHAARS.

Daarvoor ben ik werkzaam geweest bij de toeleveranciers Schwarzkopf en Redken als studio educator. Dit geeft mij dus een goed zicht op het vak en daarmee ook op veel voorkomende haarproblemen.

Zonder twijfel is ‘droog haar’ een van de meest voorkomende. Maar wat is droog haar eigenlijk? Vaak menen we dat dit het omgekeerde is van vet haar. Maar helaas is dat iets te simpel voorgesteld. De zogenaamde vette haren ontstaan doordat onze tagklieren huidolie produceren die dan vervolgens op het haar terecht komt . Vooral bij mensen met dun haar (hiermee bedoel ik de haardikte van de afzonderlijke haren en niet de omvang van de haardos) vormt dit een probleem. Deze mensen zullen de behoefte hebben om het haar 1 tot wel 2 keer per dag te wassen.

Mensen met zogenaamd droog haar dat meestal dik, grof of krullend is zullen meestal geen last hebben van die talgproductie, zelfs niet als de tagklieren wat overactief zijn. Zogenaamd droog haar duidt meestal op een vochttekort in het haar vandaar dat er allerlei moisturizers te koop zijn oftewel vocht vasthouders. Helaas maken deze ingrediënten het haar weer vaak te slap.

Als je droog haar hebt , heb je vaak een haat/liefde relatie met haarwassen. Dit kan ik gerust stellen omdat dit als een rode draad door mijn eigen ‘haarleven’ loopt maar ook als kapper. Maar waarom wassen we onze haren eigenlijk? Uiteraard wil je schoon en fris zijn want dat dwingt onze superschone overhygienische wereld ons wel af! We wassen uit gewoonte of omdat we dat weelderige welriekende schuim nou eenmaal lekker vinden. Ik ben bang dat we een beetje verslaafd zijn aan schuim.

Helaas zijn vooral de dikke haren niet zo blij met al dat gesop. Ze zijn weer ontdaan van hun beschermende jasje dus smeren we daar direct een lekkere vochtvasthoudende conditioner op. Als de haren daarna weer droog zijn, danst en pluist op wufte wijze de haardos onherroepelijk weer omhoog. Gelukkig zijn er dan nog de stylingproducten die de boel verder onder controle kunnen houden. De bekendste daarvan is natuurlijk wax, oftewel haarvet. Sinds de jaren ’90 zijn er talloze merken op de markt gekomen. Ziehier de enorme behoefte!

Maar… zien we hier een vicieuze cirkel?

We wassen de zogenaamde vette, vieze haren om ze vervolgens weer uhhh… vet en vies te maken. Want anders zit het niet! Dus ondanks het feit dat droog haar eigenlijk vochtarm is, speelt de aanwezigheid van talg of olie een cruciale rol. Net zoals op onze huid is de talg belangrijk om de huid /haar te beschermen en de vochtbalans op pijl te houden. We kunnen nu zien dat dit een complex proces is, waarvan het evenwicht tussen vocht, talg en haardikte nauw luistert.

Dit hele proces van wassen en daarna weer smeren verbaast mij al heel lang. Het voelt onlogisch. Als kind, ik was ongeveer 7 jaar, kwam mijn moeder met elke- dag- shampoo aanzetten. Toen al vond ik dat raar! Elke dag? Waarom? Niet omdat dit onze hygiëne bevordert, maar uiteraard wel de omzet van de grote shampooproducten.

Veel mensen met droog haar proberen van alles en dus ook het ‘niet-wassen’, dus gewoon met water, klinkt logisch als je het bovenstaande in acht neemt (low poo of no poo methode). Maar helaas lopen ze vaak vast. Het haar wordt toch wat viezig en dof door het kalk in het water.

In alle bescheidenheid denk ik een hele mooie en vooral logische oplossing gevonden te hebben. We gaan het haar namelijk met een olie reinigen en let wel… uiteraard zonder sop! Zodat het constant vet blijft. Vet idee toch?

Ronald de Jong
OILOVR